100 Saat Astronomi Etkinlikleri

Bu proje, 10-13 Ocak 2019’da yıldız gözlemleri ve diğer astronomi ile ilgili etkinlikler organize ederek dünya genelinde herkesi yıldönümünü kutlamak için davet ediyor. Bu proje, mümkün olduğu kadar çok insanın, özellikle çocukların, gökyüzüne bir teleskopla bakarak evren hakkında temel bir bilgi edinmelerini hedeflemektedir. Oldukça ilginç etkinliklerle heyecan verici ödüller kazanma fırsatı olacaktır.

Türkiye’de düzenlenmekte olan 100 Saat Astronomi etkinlikleri aşağıdaki takvimden veya Etkinlik Takvimi sayfasından görülebilir.

Düzenleyeceğiniz etkinlikleri bu formu kullanarak IAU Türkiye Ulusal Bilim Toplum Koordinatörü‘ne iletirseniz, etkinlikleriniz aşağıdaki takvimde listelenir.

100 Saat Astronomi Etkinlikleri

10-13 Ocak 2019 tarihlerinde tüm Türkiye’de 30’a yakın farklı etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklere toplamda yaklaşık 3800 kişi katıldı. Yukarıdaki form aracılığıyla bize ulaşan etkinlikler Etkinlik Takviminde yayınlandı. Etkinlik düzenleyenler iau100@tad.org.tr adresine etkinlikleri ile ilgili kısa bilgiler ve fotoğraflar iletirlerse bu sayfada yayınlacaktır.


100 Saat Astronomi Etkinlikleri İçin Belirlenen Ödüller

IAU100 etkinliklerinin ilki olan 100 Saat Astronomi etkinlikleri ile ilgili duyurulan ödüller sahiplerini buldu. Verilen ödüllere buradan ulaşabilirsiniz.


Ege’de 100 Saat Astronomi

Ege Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, 10-11 Ocak 2019 tarihlerinde Fen Fakültesi konferans salonunda astronominin değişik alanlarında astronomiye meraklı herkese, üniversite öğrencilerinin yanı sıra, özellikle fen bilgisi, fizik, matematik, coğrafya, teknoloji, bilim-sanat merkezi öğretmenleri ile ortaokul ve lise öğrencileri için “EGE’de 100 Saat Astronomi” adıyla söyleşiler düzenlemiştir.

Toplamda 1350 kişinin katıldığı etkinlikte antik çağlardaki astronomiden başlayarak, gökadalar ve evren konusuna, çıplak gözle ve teleskoplarla yapılan astronomiden uydu teknolojilerine ve uzayda yaşama kadar geniş bir konu dağılımı altında 10 öğretim üyemiz tarafından sürdürülmüştür. Bunun yanı sıra hazırlanan bilgi posterleri önünde lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz katılımcılara konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunmuşlardır.


TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde 100 Saat Astronomi

IAU (International Astronomical Union)’nun kuruluşunun 100. Yıl dönümü nedeniyle TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi olarak, 10 – 11 Ocak 2019 tarihlerinde “100 Saat Astronomi” etkinliği kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine Bilim Toplum Merkezinde (TUG BİTOM), teleskop tanıtımı yapıldı, güneş sistemi ile ilgili temel bilgiler verildi ve söyleşi gerçekleştirildi. Hava muhalefeti nedeniyle gündüz gözlem yapılamadı, etkinliğe yaklaşık 80 kişi katılmıştır. Etkinlik TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi YouTube kanalından canlı olarak izlenebildi (https://www.youtube.com/channel/UCjE5vHPYsJIfxr5icOchMrA/).


Kandilli Rasathanesi’nde 100 Saat Astronomi

Kandilli Rasathanesi Astronomi Laboratuvarı tarafından düzenlenen etkinliğe kolej ve ilköğretim kurumlarından, üniversitelerden katılımcılar yanısıra bireysel katılımcılar da katıldı. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı etkinlikte Astronomi Laboratuvarının tarihçesi, Güneş hakkında temel bilgiler, Güneş aktivitesi, Carl-Zeiss ekvatoryal teleskop ile yapılan ölçümlerimiz, bu ölçümlerin değerlendirilmesi ve veri merkezleri ile paylaşımı konularında görsel ve sözel olarak bilgi aktarımında bulunuldu. Hava şartlarının elverdiği ölçüde, teleskop ile yapılan gözlemler pratik olarak gösterildi. Rasathanede bulunan arşiv kayıtları, eski gözlem aletleri, yayın, fotoğraf gibi rasathaneye, özellikle de Astronomi Laboratuvarına ait belgeler katılımcılara gösterildi.


Astronomi Müzesinde 100 Saat Astronomi

Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) 100. kuruluş yılı olması nedeniyle dünya genelinde ve ülkemizde düzenlenen ‘100 Saat Astronomi’ etkinlikleri kapsamında, İSTEK Bilim Merkezi’nde ‘Astronomi Müzesinde 100 saat Astronomi’ etkinliği düzenlendi. 10–11 Ocak tarihlerinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen etkinliklerin ardından 12 Ocak Cumartesi günü Astronomi Müzesi ve Planetaryum ziyarete açılarak halk etkinliği gerçekleştirildi. 451 kişinin katıldığı etkinliklerde Astronomi Müzesi turu ve planetaryum gösteriminin yanı sıra, Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) 100. kuruluş yılına vurgu yapılarak, bu kapsamda yıl boyunca gerçekleştirilecek olan diğer etkinliklerin de duyurusu yapıldı.


Düzce BİLSEM’de 100 Saat Astronomi

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi’nde Prof. Dr. Ethem Derman’ın katılımıyla bir e-konferans düzenlenmiştir. Konferansa toplam 50 öğrenci katılmıştır.

http://duzcebilsem.meb.k12.tr/icerikler/duzce-bilsemde-100-saat-astronomi_6372573.html


Kayseri Bilim Merkezi’nde 100 Saat Astronomi

Kayseri Bilim Merkezi’nde IAU100 etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte bir dizi atölye ve uygulama yanısıra Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük ve Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri öğretim üyesi Dr. İnci Akkaya Oralhan tarafından konferanslar verilmiştir.


Kocasinan Akademi’de 100 Saat Astronomi

Kayseri Kocasinan Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kocasinan Akademi Havacılık ve Uzay Bilimleri Gençlik Merkezinde IAU100 etkinlikleri kapsamında 2 Ocak- 17 Ocak tarihleri arasında haftanın 4 günü astronomi eğitimleri verilmiştir. Yaklaşık 200 ortaokul öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Güneş Sistemi, Yıldızlar, Uzay teknolojileri ve Roketler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Her öğrenci ile Gök Atlası atölye çalışması yapılmış olup havanın açık olduğu zamanlarda güneş gözlemi gerçekleştirilmiştir. 3D Sanal gözlük ile öğrenciler gezegenler arası yolculuk yapmıştır. Etkinlikler Kocasinan Belediyesi Gençlik Merkezleri Astronomi Eğitmeni Yonca Karslı tarafından gerçekleştirilmiştir.


Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi’nde
100 Saat Astronomi

Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Zeynel Tunca ve Dr. Tansu Daylan ders verdiler, çeşitli atölyeler düzenlendi ve gözlem yapıldı.


İstanbul Üniversitesi’nde 100 Saat Astronomi

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde düzenlenen 100 Saat Astronomi etkinlikleri İÜ Gözlemevi ve İÜ Amatör Astronomlar Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Hava muhalefeti nedeniyle gece ve gündüz gözlem yapılamayan etkinliğe yaklaşık 300 kişi katılmıştır. Etkinlikte seminerler, müze ve tarihi teleskop ziyareti ve planetaryum gösterimleri gerçekleştirilmiştir. Konuşmalar Prof. Dr. Tansel Ak, Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş, Dr. Korhan Yelkenci, Dr. Özgecan Önal Taş ve Prof. Dr. Adnan Ökten tarafından gerçekleştirilmiştir.


Göksu Ortakokulu’nda (Mut, Mersin)
100 Saat Astronomi

Mersin’in Mut ilçesine bağlı Göksu Ortaokulu’nda öğrenciler hazırladıkları gezegenler tiyatrosunu sunarak etkinliklere katkıda bulundular. Tiyatronun video kaydı için tıklayınız.


Küçükçekmece Şehit Mehmet Güder Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde
100 Saat Astronomi

Küçükçekmece Şehit Mehmet Güder Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak  Uluslararası Astronomi Birliği’nin 100. kuruluş yıl dönümüne yönelik düzenlenen “100 Saat Astronomi” etkinliklerine “Evrenin Derinliklerine Yolculuk” konferası ile katıldık.  10 Ocak Perşembe günü gerçekleşen konferansımıza İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dursun Koçer ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Yelkenci katıldılar. Prof. Dr. Dursun Koçer ortaokul öğrencilerine “Evrenin Derinliklerine Yolculuk” konferansında insanlığın geçmişten günümüze gökyüzüne olan merakı, buna yönelik çalışmaları ve Güneş Sistemi’nden bahsederken, Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Yelkenci ise lise öğrencilerine Uzay araştırmalarının yan etkileri olan Spinoff konusu hakkında bilgi vermiştir. Konferans ile yaklaşık 140 ortaokul ve 160 lise öğrencisine ulaşılmıştır.


Konya’da 100 Saat Astronomi Etkinlikleri

Yüksel Bahadır Alaylı Bilim Sanat Merkezi’ndeki fen bilimleri atölyelerinde 10-12 Ocak 2019 tarihleri arasında ‘Yıldız Tozları Gökyüzünü Tanıyor!’ projesinde Astronomi etkinlikleri düzenlendi. Fen bilimleri öğretmenleri 2. sınıftan 6. sınıf düzeyine kadar öğrencilerle farklı grup ve saatlerde toplamda 200 katılımcı ile etkinlikler yürüttüler.


Kültür Koleji’nde 100 Saat Astronomi

Kültür Koleji Fen Lisesi’nde İstanbul Kültür Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile IAU100 etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminerlerde Prof. Dr. Dursun Koçer, Dr. Korhan Yelkenci ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Yelkenci konuşmacı olarak katıldı. Uzay Araştırmaları ve Işık Kirliliği konuları üzerinde farkındalık yaratmak için düzenlenen seminerlere 9., 10. ve 11. Sınıf öğrencilerinden toplam 575 öğrenci katılım sağlamıştır.


Dario Moreno Sanat Merkezi’nde 100 Saat Astronomi

Dario Moreno Sanat Merkezi’nde, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Ensitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Soner Güngen tarafından; güneş sistemi, diğer gezegenlerde ve onların uydularındaki yaşam olanakları üzerine astronomi ve uzay bilimleri dersi yapıldı. Yaklaşık 20 öğrenciyle birlikte uzay aracı tasarımı ve uzayda yaşanabilir alan prototipi geliştirmeleri için Astronomide STEM atölyesi gerçekleştirildi. Astronomide STEM uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.astrostem.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Selimşahlar Ertürk Ortaokulunda Astronomi Sergisi

IAU’nun kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Selimşahlar Ertürk Ortaokulunda 7. sınıf öğrencileriyle birlikte astronomi sergisi gerçekleştirdik. Öğrenciler hazırladıkları modelleri arkadaşlarına ve velilere anlatıp onları astronomi hakkında bilgilendirdiler. Veliler ve öğrenciler şimdiye kadar adını bile duymadıkları bazı gökcisimleri hakkında bilgi edindiler.